72 uur in Berlijn

Al sinds een aantal jaren komen wij 1 tot 2 per jaar in Berlijn. Een rauwe stad vol kunst, urban culture, duizenden horecagelegenheden en brede straten. Afgelopen weekend waren we er weer. Hieronder een kort overzicht van de musea/galeries die we bezocht hebben:

Martin Gropius Bau

In de tentoonstelling Garden of Earthly Delights zie je meer dan 20 internationale kunstenaars de ruimte van de tuin gebruiken als een metafoor voor de toestand van de wereld.

Walking Through Walls markeert de 30e verjaardag van de val van de Berlijnse muur, een van de meest symbolische gebeurtenissen van de 20e eeuw, waarin de ervaring van kwetsbaarheid en angst wordt ondervraagd door machtsstructuren die gedijen in opsluiting en segregatie.

Blaine Southern Berlin

is een prachtige galerie met op dit moment de expositie: Watchtowers, Gates and The Sea of ​​Stories, een solotentoonstelling van recent werk van Francesco Clemente en de eerste presentatie van de sculpturen van de kunstenaar in Europa. De tentoonstelling bestaat uit The Sea of ​​Stories, een monumentale muurschildering over de lengte van de galerie en twee sculpturen die zijn gemaakt in samenwerking met lokale ambachtslieden in Rajasthan.

De trap op naar boven in dit prachtige industriële pand bevindt zich:

Galerie Esther Schipper

Met op dit moment de solo-expositie van werk van Roman Ondak Onder de titel Perfect Society bevat de tentoonstelling nieuwe sculpturen, een schilderij en werken op papier.

Een belangrijk thema in Ondak’s oeuvre zijn de objet trouvé, objecten uit de wereld van constructie, sportartikelen, kunst en design. Kleine aanpassingen, toegevoegde aanpassingen en / of precieze herstructurering van elementen creëren kunstwerken die, terwijl ze spelen op echo’s van zijn oorspronkelijke vorm, functie of staat, een eenvoudig, klassiek gevoel van schoonheid en ritme uitstralen.

KW institute

Hier hebben wij de exposities Making of Husbands en to Catch a fish with a song bezocht. Deze vielen ons helaas wat tegen. Heel conceptueel, en iets te minimaal wat ons betreft. Op de weg naar buiten viel ons een gebouw op aan de overkant.

Museum Frieder Burda & Salon Berlin

Hier zagen we onder andere de prachtige foto’s van Olaf Heine: Rwandan Daughters .

Een miljoen mensen werden het slachtoffer van de Rwandese genocide van 1994, ongeveer 250.000 vrouwen werden verkracht – systematisch geweld tegen vrouwen was een terugkerend middel van door mannen gedomineerde oorlogvoering in Rwanda en in vele andere oorlogsgebieden in de wereld. Tegenwoordig leven daders en slachtoffers als buren. En hoewel vrouwen de afgelopen 25 jaar invloedrijker zijn geworden in de Rwandese samenleving, zijn de slachtoffers van verkrachting en hun kinderen nog steeds vaak gemarginaliseerd en leven ze met het stigma van weduwen en wezen. Tegenwoordig zijn het vooral de dochters van de verkrachte vrouwen die hun getraumatiseerde moeders ondersteunen en vechten tegen dit stigma – met onvergelijkbare moed en grenzeloos optimisme in een samenleving gekenmerkt door groot trauma en autoritair bewind.

Hamburger Bahnhof

Dit museum staat elke keer wel op ons to-do lijstje. Vanwege de mooie vaste collectie en de spraakmakende wisselende exposities.

Op dit moment is er de expositie rondom de Preis der Nationalgalerie Deze wordt voor de tiende keer uitgereikt. Het promoot hedendaagse kunst die aan betekenis hebben gewonnen door nieuwe artistieke benaderingen en die de levendigheid en internationale reikwijdte van de kunstscène in Duitsland weerspiegelen.

Om de twee jaar worden vier kunstenaars jonger dan veertig jaar die in Duitsland wonen en werken genomineerd voor de prijs en gepresenteerd in een shortlisttentoonstelling. Uit de 70 nominaties heeft de internationale jury de volgende artiesten gekozen:

Pauline Curnier Jardin (geboren 1980 in Marseille, woont in Berlijn)
Simon Fujiwara (geboren 1982 in Londen, woont in Berlijn)
Flaka Haliti (geboren 1982 in Prishtina, woont in München)
Katja Novitskova (geboren 1984 in Tallinn, woont in Amsterdam en Berlijn)

Urban Culture

Naast de kunst in de musea, ook veel kunst buiten op straat, Culinaire kunst in de vele restaurants, heerlijk struinen op rommelmarktjes, en veel muziek en entertainment. Oja… wat ons opviel in het straatbeeld: de skinny jeans is uit! Iedereen aan de flared/wijde pijpen… ook de mannen. Eindelijk!